+90 212 945 49 00
Nov 2020, 02

What is Full Certification? Why Is It Necessary?

Gürkan Akın
| Blog
What is Full Certification? Why Is It Necessary?

Tam Tasdik Nedir?

Tam Tasdik, gerçek ya da tüzel kişilerin veya bunlara bağlı teşebbüs ve işletmelerinin yeminli mali müşavir tarafından denetlenme ilkelerine ve standartlarına uygun olup olmadığının incelenmesi, inceleme sonuçlarına göre tam tasdik kapsamına giren tüm konuların ve belgelerin doğruluğunun tespit edilerek hazırlanacak raporla imza ve mühür altına alınmasıdır.

Yeminli mali müşavirler tarafından yapılan tam tasdik, ödenmesi ya da istisnaya tabi tutulması gereken vergilerin doğruluğunu tespit etmektir. Bu süreç içerisinde yeminli mali müşavir her türlü bilgi, belge ve inceleme tekniğinden faydalanmak durumundadır.

Tam Tasdik Neden Gereklidir?

Tam tasdik, yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri ve bunlara ekli finansal tabloların ve tüm bildirimlerin tasdikini ifade etmektedir. Yeminli mali müşavirler sözleşme yaptıkları mükelleflerine ait belge ve defterler üzerinde yıl boyu süren, sürekli bir denetim yapmak zorundadır. Bu sayede oluşabilecek hataların anında önüne geçmek tam tasdik sürecinin en önemli nedenlerinden biridir. 

Yasalarla çeşitli sorumlulukları da barındıran tam tasdik, serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirler için eşit sorumluluk öngörülse de aslında uygulamada, yazılan raporlarda genelde yeminli mali müşavirlerin sorumluluğuna başvurulmaktadır.
Sadece yukarıda ki paragrafta bahsettiğimiz husus bile yeminli mali müşavirler için yasal sorumluluğun boyutu, iş yükünün ağırlığı ve sürecin zorluğu konularında bir fikir vermektedir. 

Günümüzde teknolojik gelişmeler yeminli mali müşavirlerin de faydalanabileceği çeşitli araçların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Her mükellefe ait fatura, defter ve diğer belgelerin detaylı incelendiği, kayıt altına alınarak dosyalandığı eski dönemlerde çok daha zorlu olan süreçler, teknolojinin gelişimi ile beraber sanallaşmaya, sanallaşma ile beraber makine gücü ile insan gücünü birleştirmeye başladı. 

Oditta Tam Tasdik Süreçleri

Oditta, yeminli mali müşavirler için tam tasdik, bağımsız denetim ve KDV iade işlerinin yanı sıra yeminli mali müşavirler için gereken pek çok farklı iş yükünü karşılayan çeşitli modüllere sahip, yeni nesil bir otomasyondur.

Yeminli mali müşavirlerin tam tasdik gibi sürekli ve yoğun mesai isteyen işlerinde süreç üzerinde tam kontrol sahibi olmalarını sağlayarak, zaman ve iş gücü tasarrufu sağlar.

Oditta, gelişmiş ara yüzü ile tüm mükelleflerinizi belli standartlar dahilinde organize ederek hemen hemen tüm işlemleri birkaç tıklama ile gerçekleştirmenizi sağlar. Mükelleflerinize ait bilgi, belge ve raporları görüntülemek, talep edilen belge üzerinde detaylı inceleme yapmak ve diğer işlemler üstün teknoloji desteği ile kolayca gerçekleştirilebilmektedir.

Tam tasdik sürecince faturaların ayrıştırılması, alt firmaların takibi, inceleme yapılacak firmaların takibi ve tutanakların hazırlanması gibi zor ve zaman alıcı işleri çok daha kısa zamanda gerçekleştirmeniz için özel olarak tasarlanmış yazılım sayesinde diğer işlerinize daha fazla zaman ayırma fırsatı bulabilirsiniz.

Geçmişte tüm tam tasdik incelemelerinin kağıt üzerinde yapıldığı, her formun ve tutanağın tek tek manuel hazırlandığı ve tüm bu işlerin insan hatalarına daha açık bir şekilde yürütüldüğünün farkındayız. Oditta kullanarak insan hatalarını en aza indirebilir, yapacağınız tüm iş ve işlemleri çok daha kısa sürede bitirebilir ve diğer işlerinize yoğunlaşabilirsiniz.

Oditta, entegre çalışan bir çözümdür. Beraberinde gelen modüller yeminli mali müşavirlik bürolarında tam tasdik işlemlerinin yanı sıra, KDV iade, bağımsız denetim, web sitesi, muhasebe, call center ve personel işlerini yönetmenizi de sağlar. Sisteme ofis dışından da erişmenize olanak tanıyan mobil uygulamalarımızı indirerek, ofis dışında geçirdiğiniz süreyi de verimli kullanabilir, mükellefinizle yaptığınız bir toplantıda, evinizde vakit geçirirken hatta tatilde ailenizle eğlenirken bile devam eden süreçleri gözlemleyebilir, uygun gördüğünüz her konuda sürece dahil olabilir ve en önemlisi de özgürlüğünüzden ödün vermeden işlerinizi yönetebilirsiniz.