+90 212 945 49 00
Nov 2020, 02

VAT Refund Processes

Feyza Uzun
| Blog
VAT Refund Processes

KDV İade Nedir?

KDV iadesi, devlet tarafından üreticiye tanınmış bir vergi ayrıcalığıdır. KDV bilindiği gibi tüketicinin ödemesi gereken bir bedeldir. Bu nedenle yapılan yasal düzenlemelerle beraber üretici, satın alma ve satış işlemleri esnasında ibraz ettiği faturaların karşılaştırılması neticesinde ortaya çıkan KDV farkını devletten talep edebilmektedir. Bu işleme KDV iade işlemi denir. Bu süreç yeminli mali müşavirler tarafından titizlikle yürütülen ve belirli formatlarda sürdürülmesi gereken bir süreç olarak çeşitli zorlukları da beraberinde getirmektedir.

KDV İade Nasıl Yapılır?

Kısaca süreci anlaşılır kılmak istersek, ihracatçı firmalar yurt içinden mal alırken KDV ödeyip, yurt dışına satarken KDV muafiyetinden ötürü bu KDV’yi yansıtamayacağı için devletten bahse konusu KDV tutarı kadar alacaklı duruma gelir. Devlet ise önceki deneyimlerinden hareketle firmanın defterini onaylayan yeminli mali müşavirin bu KDV’nin matrahını oluşturan tutarın en az yüzde 80'inin mal ya da hizmet alınan firmaların yeminli mali müşavirlerinden tutanakla teyit edilmesini talep eder. Yeminli mali müşavir karşı taraftan alınan belgelerle KDV tutarına ulaşır ve karşıt inceleme tutanağını tasdik eder. Bu sayede ilgili firmanın devletten alacağı da onaylanmış olur. Tabii ki bu işlem sadece ihracatçıları değil, yurt içinde de ticaret yapan firmaların satın alım esnasında ödediği KDV tutarı ile satış esnasında tahsil ettiği KDV tutarı arasındaki farkı talep etme hakkına sahiptir.

Uzun ve yüksek konsantrasyon isteyen KDV iade süreci günümüzde geliştirilen teknolojiler sayesinde kolaylaşmaya, yeminli mali müşavirlerin yükleri de hafiflemeye başladı. Normal şartlarda uzun saatler boyunca her bir satın alma kaleminin tek tek incelenmesi ve kayıt altına alınması gereken süreçler, uygun ortam oluşturulduğunda dakikalar hatta saniyeler içerisinde çözüme ulaşabilmektedir.

Oditte ile KDV İade Süreçleri

Oditta, yeminli mali müşavirlerin KDV iade, tam tasdik, bağımsız denetim ve daha pek çok konuda süreç yönetimini sağlayan bağımsız bir yazılımdır. Programın yapısını oluşturan modüller içerisinde gelişmiş KDV iade modülü de bulunmaktadır. Bu modül kullanıcısına kolaylık sağlayacak pek çok özelliği de bünyesinde barındırmaktadır ve bir defa yapacağınız kendinize has düzenleme ile uzun yıllar gücünüze güç katacak şekilde tasarlanmıştır.

Her yeminli mali müşavirin KDV iade işlemi için kendine ait hesaplama yöntemleri, çalışma prensipleri olduğunun farkında olan Oditta ekibi, yazılım mimarisini tasarlarken bu gerçeği de göz önüne almıştır.

Oditta KDV iade modülünde, KDV iade aşamalarını kendiniz belirleyerek istediğiniz gibi bir yol haritası oluşturursunuz. Dosyalara bölünerek saklanan tüm aşamaları tek ekrandan kontrol ederken, hızlı ve organize bir süreç yönetir ve ciddi bir zaman tasarrufu sağlarsınız.

Oditta, yeminli mali müşavirler için KDV iade süreçlerini yönetmeyi kolaylaştırırken, mükelleflere ait bilgilere tek bir ekrandan ulaşmanızı sağlayacak kadar basit bir ara yüze sahiptir. Bu sayede birden fazla KDV iade sürecini aynı anda yönetmeye, ihtiyacınız olan listeleri anında indirme ya da yazdırmaya olanak tanıyan bir dizi araç ihtiva eder.

Oditta, içerdiği modüllerle KDV iadesi gibi zorlu süreçleri yönetmenize, bununla beraber bir yeminli mali müşavirin ihtiyaç duyduğu bağımsız denetim, tam tasdik, raporlama, ön muhasebe, insan kaynakları ve call center gibi süreçlerin de yönetilmesini sağlayan modülleri ile tüm ihtiyaçlarınıza cevap verir.

Oditta, bulut teknolojisi desteği ile mekândan bağımsız bir deneyim sağlar. Ofisinize bağımlı olmadan, cep telefonunuza yükleyeceğiniz uygulama ile tüm süreçleri yönetmeye devam ederken ister yeni müşteri ziyaretlerinde bulunun ister tatilde ya da evinizin konforunda olun tüm kontrolü elinizde tutmanızı sağlar.

Kısacası Oditta ile KDV iade işlemi yeminli mali müşavirler için artık kolay bir süreç haline gelmekte, özgür ve güçlü bir yönetim olanağını sizlere sunmaktadır.