+90 212 945 49 00
Sep 2020, 05

KDV İade Programı

Gürkan Akın
| Blog
KDV İade Programı

KDV İadesi Nedir?

Katma Değer Vergisi yani kısaca KDV, Türkiye'de TBMM tarafından 1984 yılında kabul edilmiş ve 1984 yılında Resmi Gazete'de yayınlanmıştır. 01.01.1985 tarihinden itibaren de yürürlüğe konmuştur. Firmaların ve şahısların oranı devletçe belirlenmiş olan Katma Değer Vergisi, kişi ve kurumların yaptıkları harcamaların belli bir bölümünü zorunlu olarak devlete ödedikleri verginin adıdır. Katma Değer Vergisi, devletin en temel gelir kaynağı olan vergilerden biridir. Yapılan harcamaya konu olan kalemlerin türü başta olmak üzere çeşitli faktörlerin belirleyeceği vergi oranları genel olarak %1, %8 ya da %18 olarak üçe ayrılır. KDV iadesi ise Katma Değer Vergisi Kanununa göre vergi mükellefleri olan kişi ya da kurumların vergiye tabi harcamalarda ödedikleri KDV oranına göre, ödeyecekleri vergi üzerinden bu oranın indirilmesine denir. Ayrıca hizmet ya da emtia ihracatı uygulamaları da katma değer vergisini iade etme hakkını doğurmaktadır. Ancak ihracata dayalı işletmeler ya da şirketler yurt dışındaki satışları için KDV iadesi talep edemezler. Bu şirketler yalnızca tahsil edilemeyen KDV oranlarının iadesi için işlem yapabilirler. Oditta'nın yönetim süreci araçlarıyla kolaylıkla KDV iade programınızı takip edebilirsiniz.

KDV İadesi Nasıl Yapılır?

Herhangi bir vergi dairesine gitmenize gerek kalmadan yalnızca elektronik ortamda çevrim içi olarak KDV iadesi başvurusunda bulunabilirsiniz. Katma Değer Vergisi mükellefleri iade işlemlerini yalnızca bilgisayar başından İnternet Vergi Dairesi aracılığıyla gerçekleştirebilir. İnternet vergi dairesinin avantajları sayesinde sadece başvuru süreci değil, vergi dairesine gitmeden bilgi girişi, gelir kurumlar vergisi beyannamesi, elektronik beyanname, sorgulama, dilekçe gibi işlemlerinizi de tamamlayabilirsiniz. Tüm bu işlemleri düzenlemesi için bir KDV iade programı kullanabilir ve bütün süreci tek bir merkezden kolayca ve güvenli bir şekilde idare edebilirsiniz. Ayrıca gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz Oditta yönetim sistemi sayesinde panel üzerinden birden fazla KDV iade sürecini de rahat ve pratik bir şekilde takip edebilirsiniz.

KDV iadesi için belirli evrakları temin etmeniz gerekir. Bu evraklar, standart olarak belirlenmiş KDV iadesi talep dilekçesi, hizmet ya da satış faturalarının listesi, iadesini talep ettiğiniz KDV hesaplama tablosu, ihracatı beyan ettiğiniz döneme ait düşülmesi gereken KDV listesi, gümrük listesi ya da beyannamesi, vergi dairesinden alabileceğiniz istisna belgesinin bir kopyası, yıllık iade tutarını gösteren ve aylık olarak düzenlenmiş bir tablo ve yüklendiğiniz katma değer vergisi listesidir. Gerekli olan evrakları hazırlayarak KDV iadesi işlemini bir an önce başlatabilirsiniz.

Oditta Kullanımının Avantajları

Oditta ile KDV iade süreçlerinizi takip etmenin sağladığı birbirinden avantajlardan yararlanabilirsiniz.

Sürprizlerle karşılaşmamak için bütün süreci takip ederek yönetebilirsiniz.
Bütün mükelleflerinize aynı ekran üzerinden ulaşabilirsiniz.
Pratik ve fonksiyonel araçlarla zamandan ve zahmetten tasarruf edersiniz.
Müşterilerinize ait raporları detaylı bir şekilde yazdırabilirsiniz.
Tebliğe uygun KDV iade hesaplarını pratik bir şekilde yapabilirsiniz.
KDV iade işlem aşamalarını belirleyebilirsiniz.
Güvenli ve fonksiyonel kullanım özellikleri sayesinde işlemlerinizi rahat bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.