+90 212 945 49 00
Aug 2020, 27

KDV İade Raporu

Gürkan Akın
| Blog
KDV İade Raporu

KDV İade Raporu Nedir?

KDV iade raporu, vergi mükelleflerinin yansıtılamayan Katma Değer Vergisi'ni iade etme işlemi için oluşturulan rapor olarak tanımlanır. Ticari faaliyetlerde bulunan işletmelerin yararlanabileceği bu iade, tahsil edilen vergiden ödenilen verginin düşülmesiyle söz konusu kişi veya şirketlerin üzerinde vergi kalmamasını sağlar. Böylece, vergi yükü ve sorumluluğu son tüketicide kalır, iade işlemi, son tüketici dışındakilerin indirim ve mahsup mekanizmasına dahil edilmesine yardım eder. Oditta, KDV iadesi işlemi içerisinde yer alan tüm dosya ve yönetim süreçlerini etkili bir şekilde kontrol etmenize olanak tanıyan bir sistemi hizmetinize sunar. Farklı iade durumları için gereken çeşitli evrak ve düzenlemeleri, sistem aracılığı ile sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmenize yardım eder. Mükelleflerinizin KDV iade işlemini gerçekleştirirken verimlilik oranınızı arttırarak, pratik bir işlem sonucu almanızı sağlar.

KDV İade Raporu Alındıktan Sonra İzlenecek Yollar

Çeşitli şartların sağlanması ön koşuluna sahip olan iade süreci, bir sorun çıkmadığı takdirde kısa süre içerisinde sonuç verir. KDV iadelerinin verilmesi için mükelleflerin 2019 senesi ocak ayı ve sonrasındaki işlemleri sebebiyle, belirli sınırı aşan ve YMM KDV İade Raporu ile talep edilen istenen belgelerin tamamını ibraz etmesi gerekir. İbraz neticesinde sorgulama işlemi başlatılarak, KDV iade raporu ve gerekli diğer belgelerin incelemesinin ardından işlem neticelendirilir. Sorgulama ve inceleme sonucunda hazırlanan Ön Kontrol Raporu'na istinaden, herhangi bir olumsuzluğun tespit edilmediği kısmın %50'si, raporun oluşturulma tarihinden itibaren 10 iş günü içerisinde mükellefe iade edilir.

İade İçin Gereken Evraklar

Her KDV iadesi için türüne bağlı olarak farklı evrakların sağlanması istenir. Tüm işlemlerde genel olarak istenebilecek olan koşullar aşağıdakilerle sınırlı olmayıp bunları da içerir:

• Standart iade talep dilekçesi,
• İade talebinde bulunulan KDV hesaplama tablosu,
• Vergilendirme dönemi 3 ay olanlar için 8 dönem olacak şekilde, en az 24 dönem boyunca KDV beyannamesinin verilmiş olması,
• Daha önceki dönemler içerisinden en az 3 döneme ait olan iade talebinin onay almış olması,
• Sahte belge incelemesi veya çeşitli durumlardan ötürü herhangi bir incelemeye tabii tutulmamış olunması gerekir.

Oditta, gerekli belgeler ve yapılması gerekenlerin tümünü sistem üzerinden etkili bir şekilde yönetmenize olanak sağlayan gelişmiş bir sistemdir. Bütün mükelleflere aynı ekran üzerinden pratik bir şekilde ulaşmanızı sağlayarak, mükellef dosya ve raporlarına ulaşımı kolaylaştırır. Tebliğe uygun bir şekilde hesaplama yapmanıza yardımcı olarak, müşterilerinize ait olan raporları kolaylıkla yazdırmaya imkan verir. Tüm süreci dikkatli bir şekilde, hızlı ve ayrıntılı olarak ele alabilmeniz için geliştirilmiş olan Oditta ile KDV iade işlemine hemen başlayın!