+90 212 945 49 00
Dec 2020, 24

Bağımsız Denetim Programı

Feyza Uzun
| Blog
Bağımsız Denetim Programı

Bağımsız denetim programı, yeminli mali müşavirler tarafından sözleşme ile bağlı oldukları vergi mükelleflerinin vergiye konu kayıtlarının doğruluğunun denetlenerek onaylanması ve tahakkuk eden vergilerin veya iade edilecek vergilerin tasdik altına alınması işleminde, verilerin işlenmesi ve raporlanması süreçlerini oldukça kısaltan ve kolaylaştıran bir yazılımdır.

Henüz yakın bir geçmişte tüm denetim mekanizmalarının manuel olarak işletildiği yorucu ve hataya  açık süreç yönetimi yapılan bir dönemi geride bıraktık. Bağımsız denetim yeminli mali müşavirlerin sözleşme ile bağlı oldukları vergi mükelleflerinin kayıtlarını kontrol ederek hataları ortadan kaldırdıkları ve vergi dairelerine mükellefe ait kayıtların doğruluğunu teyit ettikleri bir süreçtir. Yeminli mali müşavirlerin ve bağımsız denetçi kuruluşların belki de en çok mesai harcadıkları hizmet kuşkusuz bağımsız denetimdir. Her mükellefe ait finansal hareketlerin yüksek konsantrasyon ve titizlikle ele alınması, tek tek rapora işlenmesi ve tutarlı sonuçlar ortaya konması esastır. 

Endüstri 4.0’ın hayatımıza girdiği her ortamda olduğu gibi bağımsız denetçiler için de yenilikler ortaya çıkmaktadır. Ülkemizin de bu duruma ayak uydurmak adına ortaya koyduğu yasal düzenlemeler sayesinde bağımsız denetim programı konsepti yasal olarak hayatımıza girmiştir. E-fatura olgusunun yürürlüğe girmesiyle beraber denetim mekanizmaları ve süreçlerin işleyişinde köklü değişimler meydana gelmiştir. 

Bağımsız Denetim Programına Kimler İhtiyaç Duyar?

1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre ruhsata sahip Yeminli mali müşavirler, serbest muhasebeci mali müşavirler ve Kamu gözetimi, muhasebe ve denetim standartları kurumu tarafından yetkilendirilmiş kişi ve/veya ortakları bağımsız denetim yapabildiği gibi bağımsız denetim programına da ihtiyaç duyarlar.

Bağımsız Denetim Programı Kullanana Ne Gibi Faydalar Sağlar?

1. Süreci hızlandırır,
2. Hataları en aza indirir ya da sıfırlar,
3. Tasarruf ettirir,
4. Standart oluşturmaya yardımcı olur,
5. Yöntemlerin belirlenmesine ve sabitlenmesine olanak tanır,
6. Güvenlik sağlar,
7. Sorumluluk paylaşımı ve kontrolüne olanak tanır,
8. Yöneticiye ekstra özgürlükler tanır.

Bağımsız Denetim Programının Görevi Nedir?

Bağımsız denetim programı, sahip olduğu yazılımsal alt yapı ve yapay zeka gibi üstün özellikler sayesinde sisteme yüklenen e-fatura ve diğer belgeleri belirli standartlara göre işleyerek uygun süreçlerin bir parçası haline getirir. Sürecin her adımında kullanıcısının denetim yapabilmesine de olanak tanıyan program, sonuç raporlarını  da otomatik olarak hazırlayarak kullanıcının hizmetine sunar. Kullanıcıya sadece çıktı alarak onaylamak kalır.

Bağımsız Denetim Programı Tercihinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Teknoloji her geçen gün gelişiyor. Bu gelişimi yakından takip eden, ortaya koyduğu program ve ek hizmetlere anında yansıtan bir firma tarafından geliştirilmiş bir bağımsız denetim programı tercih etmenizi öneririz. Konusunda tecrübeli yazılımcılar ve sektörden danışmanların ortak çalışması ile ortaya konan program, son kullanıcının tüm ihtiyaçlarına cevap verirken, bu anlamda deneyimsiz ya da araştırma-geliştirme eksikliğine sahip programlar kullanıcının işini zorlaştırmaktadır. Bağımsız denetim programları, olması gereken standartların haricinde kullanıcısına özgürlükler sunmalıdır. Örneğin denetim yöntemleri konusunda kullanıcıyı özgür bırakmak ve istediği denetim adımlarını kendi belirleyebileceği bir ortam sunması önemlidir.

Bağımsız denetim programı tercihi konusunda zorluk yaşıyorsanız sizi Oditta ile tanıştıralım. Bağımsız denetçiler için tüm ihtiyaçların düşünüldüğü yazılım ve ek hizmetleri ile tüm süreçleri kolayca yönetmenizi sağlayacaktır. Gelişmiş arayüzü, güçlü güvenlik katmanları, çapraz platform desteği ve hatasız süreç yönetimini garanti eden profesyonel yazılım alt yapısı ile Oditta size yeter...