+90 212 945 49 00
Dec 2020, 03

Opposing Review Record

Gürkan Akın
| Blog
Opposing Review Record

Karşıt İnceleme Tutanağı Nedir?

Karşıt inceleme tutanağı, yeminli mali müşavirler tarafından mükelleflerinin KDV iadesi işlemi için kullanılan ve vergi müfettişleri tarafından gerçekleştirilen sınırlı inceleme sonucu düzenlenen tutanaktır.

Karşıt İncelemenin Kapsamı Nedir?

Karşıt İnceleme konusuna dair usul ve esaslarla alakalı düzenlemeler 20, 27,29 ve 34 numaralı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliğlerinde yapılmıştır. İlgili yasal düzenlemelerde KDV iadelerine ilişkin işlemlerin tasdikinde Yeminli mali müşavirlerin ihracat konusu mal ve hizmetin üreticisi konumundaki alt mükelleflerin bir alt kademesine kadar karşıt incelemenin yapılacağı belirtilmektedir. Ayrıca karşıt inceleme tutanağının tasdik raporuna eklenmesi de gereklidir.

Karşıt İnceleme Tutanağı Doldurulurken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

1. Yevmiye kayıtları, ilgili döneme ait kdv beyannamesi, tahakkuk fişi ve varsa ödeme makbuzlarını bizzat görerek tutanağı kendisi doldurmalıdır.

2. İnceleme Mali Müşavirin kendisi tarafından yapılıyor ise, tutanağı firma yetkilisi ile beraber kendisi de kaşeleyip imzalamalı, ayrıca altına mühür vurarak üzerini imzalamalıdır. Bu şekilde beş kopya şeklinde hazırlanan karşıt inceleme tutanağının bir kopyası incelenen firma yetkilisine bırakılmalıdır.

3. İnceleme vekil tarafından yapılıyorsa madde 3’de ki işlemleri mühür basma kısmına kadar yapar ( mühür basma yetkisi vekilde yoktur ). Karşıt inceleme tutanağı 5 nüsha olacak şekilde düzenlenir ve mali müşavir tarafından ayrıca mühürlenip imzalandıktan sonra bir kopyası ilgili firmaya gönderilir.

Teknolojiden Yararlanmak Mümkün Mü?

Karşıt inceleme tutanağı düzenlemek yorucu ve konsantrasyon isteyen bir süreçtir. Bu nedenle süreci kolaylaştırmak için teknolojiden yararlanmak pek tabii ki mümkündür. Günümüzde gelişen yazılım teknolojileri ve haberleşmede yaşanan iyileşmeler sonucunda ortaya çıkan YMM yazılımları sayesinde karşıt inceleme tutanağı düzenlemek ve inceleme yapmak çok daha kolay bir hale gelmiştir. Özellikle e-devlet projesi kapsamında e-fatura ve e-defter uygulamalarına geçilmesinin ardından, ilgili kayıtların yazılımlar aracılığı ile arşivlenmesi, karşılaştırılması ve raporlanması gibi süreçler mümkün hale gelmiştir. 

Oditta İle Karşıt İnceleme Tutanağı Süreci Nasıl İşler?

Oditta yeminli mali müşavir ERP yazılımı, karşıt inceleme esnasında izlenecek yolu kendiniz belirlediğiniz, esnek ve uyarlanabilir bir yapıyı size sunarak ve ayrıca kullanıcıya konfor sağlamak üzerine inşa edilmiş menüleri ile karşıt inceleme sürecini kolaylaştırmaktadır. Tek ekran üzerinden tüm mükelleflerinize ait bilgi ve işlemlere ulaşabildiğiniz bir ara yüz ile ihtiyaç duyduğunuz her şey bir tık kadar uzağınızdadır. 

Yeminli mali müşavirler için adeta bir angarya haline gelmiş olan karşıt inceleme tutanağı düzenlenmesi sürecinin Oditta ile ne kadar kolay yönetilebildiği gerçeği ile şaşıracaksınız. Mükellef ve incelemeye taraf olan diğer şirketlerden elde edilen veriler sisteme girildikten sonra süreç yazılım tarafından yönetilmektedir. Oditta ona sunduğunuz belgeleri karşılaştırarak olası eksik ve hataları bulur, haberdar eder ve düzeltmeniz için çeşitli araçlar sunar. Durum kontrol mekanizması ve durum tanımları ile hata yapmanızın önüne geçer. Manuel yönetilen süreçlere nazaran çok daha hızlı, sorunsuz ve hatasız bir süreç yönetimine olanak tanıyarak üstlenilen sorumlulukları hafifletir. 

Oditta, yeminli mali müşavirlik bürolarında ihtiyaç duyulan tüm teknolojik desteği sunacak şekilde tasarlanmıştır. Yeminli mali müşavirler için hayati olan işlemlere destek olmanın yanı sıra çeşitli ek modül ve hizmetler ile yönetsel süreçlerin de takipçisidir. Web sitesi, müşteri ilişkileri, insan kaynakları ve finans gibi birimler için ayrı uygulamalar edinmenize gerek kalmadan tek lisans ücreti ödeyerek tüm bu birimlerin de kullanabileceği tek bir yazılıma sahip olursunuz.